At skabe sin egen klang

Dybden af ordet ”klang” er næsten ubeskrivelig.

Så mange steder i livet finder vi klang. I stemmen. I instrumenterne. Mellem mennesker. I naturens lyde. I samarbejde.

Klang er basis for alt hørbart. Vi lytter til klang ubevidst. Vi foretrækker en klang frem for en anden. Hvert enkelt individ har sin foretrukne klang.

I klangen af en moders stemme ligger al den kærlighed hun bærer til sit barn…indtil hun skælder ud…..så ligger noget helt andet i klangen.

I klangen af vandets rislen bor, for de fleste, en form for ro eller afslapning…..indtil det er et utæt tag vandet risler ned igennem.

Lydene skifter på den måde klangfarve alt efter den sammenhæng de er i, og for mange af os lytter vi mere efter klang end efter ord. Det er ikke dét, du siger. Det er måden du siger det på.

Den musikalske klang er noget af det sværeste at arbejde med. En klang kan ikke arves fra en lærer. Den kan inspireres fra en lærer.

Hvert eneste instrument har sin egen klang, som altid formes sammen med den musiker, der spiller på instrumentet. Den ene bidrager med noget. Den anden noget andet, som så bliver til et fællesskab, som kaldes klang.

Det ligger i materialet instrumentet er lavet af. I måden buen stryger på. I mundstykket, der blæses i, og i stemmens brug af stemmelæberne.

At beskrive en klang, er nemmest når man bruger metaforer: Dyb, som en brønd. Lys, som en projektør. Rund, som en bold. Mørk, som natten…..Sammen med sit instrument bygger musikeren sin egen klang, og forunderligt nok er det sådan, at den dygtige musiker kan producere sin egen klang på et hvilket som helst instrument….Dog vil musikere leder efter, og finde, præcis det instrument, som har den klang musikeren søger.

For mig selv er ordet ”klang” et ord jeg bruger i mange sammenhænge. Om billeder. Om musik. Om stemmer. Om naturen. Om snorken. Om regnen.

Min egen stemme er ofte genstand for min egne eksperimenter, både når jeg taler og synger, for det er i stemmen sjælen bor, og alle har en stemme. Kunsten er at lytte, når man bruger den.

Tonefald, rytme, kraft, svaghed, alle sammen måder vi beskriver stemmen på.

Mest af alt falder jeg over, hvor tit mennesker bliver helt underlige når de hører sig selv udefra, og slukker øjeblikkeligt.

At være vidne til sin egen lyd.

At bære sin egen stemme frem.

At synge med dét, der er ens eget.

Sådan er det at være musiker. Man må stå med den lyd man skaber. Hver gang.

Jeg rejser mig ved den lyd jeg har, og holder fast.

Min egen klangbund.

Stemmen, der taler fra hjertet.

I klangen bor dét, vi lytter til.

Alt hørbart har en klang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *